Zo komt jouw energietarief tot stand

De energiemarkt in Nederland is continue in beweging en het energietarief verandert dan ook elke maand. Je kunt het vergelijken met de aandelenbeurs, daar stijgen en dalen de prijzen ook voortdurend. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 3500 kWh elektra en 1850 m3 gas per jaar. De prijs die je hiervoor betaalt is als volgt opgebouwd:

  1. Energiebelasting
  2. Leveringsprijs
  3. Opslag duurzame energie
  4. BTW

Energiebelasting

Ook op stroom en gas moet rekening gehouden worden met belasting. De energiebelasting wordt bij je in rekening gebracht omdat je simpelweg energie verbruikt en geleverd krijgt in je woning. Voor stroom en gas geldt een afzonderlijk tarief. Het energietarief bestaat dan ook voor een groot deel uit belasting in plaats van de daadwerkelijke kosten voor gas en stroom. De energiebelasting wordt jaarlijks bepaald door de overheid.

Leveringsprijs

Dit is de prijs die geldt op de energiemarkt ook wel het kale energietarief. Hier komen nog wel de kosten en het marge van de energieleverancier bij.

Opslag duurzame energie

Sinds 2013 betaalt elk huishouden in Nederland een bedrag voor Opslag Duurzame Energie. Deze ‘belasting’ is vastgesteld door de overheid. De opbrengst van deze belasting wordt ingezet om te investeren en het financieren van subsidies voor groene energie. Dit bedrag zit in het energietarief.

BTW

Net zoals op bijna alle producten in Nederland betaal je ook BTW over gas en stroom. Op dit moment bedraagt de BTW 21% over de som van de leveringsprijs, energiebelasting en de opslag duurzame energie. De BTW wordt dus berekent aan het einde van de totale energierekening.

Al deze factoren vormen samen het energietarief van jouw energierekening. Op dit moment bepaalt de energieleverancier 27% van de prijs voor stroom en 37% van de prijs voor gas. Hoe lager de prijzen op de energiemarkt, des te lager het aandeel in het energietarief door de energieleverancier.

Verlaag je energietarief

Gelukkig kun je wel besparen op je energierekening door je energietarief te verlagen. Dit kun je doen door middel van het maken van een vergelijking en een overstap te maken naar een andere energieleverancier. Sommige huishoudens in Nederland besparen tot wel €300,- per jaar. Start vandaag nog met het verlagen van je energietarief en bespaar flink op je energierekening. Prettig geregeld!